top of page

Ayurvedische detox

Verbeter je spijsvertering en verwijder afvalstoffen

Detox is een populair begrip geworden en er zijn tal van detoxkuren, -sappen en -resorts te vinden. Ayurveda weet al duizenden jaren dat het periodiek verwijderen van afvalstoffen een belangrijke voorwaarde voor een gezond en vitaal lichaam is. 

In dit artikel leg ik je graag uit wat de visie van Ayurveda is op detoxen.

pexels-alleksana-4113898-min_edited.jpg

Het ontstaan van afvalstoffen

Wat zijn afvalstoffen nu eigenlijk en hoe ontstaan ze? Volgens Ayurveda ontstaan afvalstoffen in het spijsverteringskanaal wanneer voedsel niet goed en volledig verteerd is. Er blijven dan onverteerde voedselresten in het spijsverteringskanaal achter welke na verloop van tijd zich vormen tot een plakkerige, stinkende substantie die zich vastzet tegen de darmwand. Deze plakkerige, stinkende substantie zijn afvalstoffen en deze noemen we in Ayurveda 'ama'. Dit ama hoopt zich in eerste instantie in het spijsverteringskanaal op, maar zal zich na verloop van tijd via de lymfe en het bloed door de rest van het lichaam bewegen en/of zich nestelen in een zwakke plek van het lijf. Ama zorgt voor stagnatie, ontstekingen en verstoord op tal van wijze de verschillende lichaamsfuncties. Ayurveda ziet ama dan ook als één van de belangrijkste oorzaken voor het vormen van ziektes.

 

Het is dus zaak om de afvalstoffen tijdig uit het spijsverteringskanaal te verwijderen, voordat het zich kan ophopen en de kans krijgt dieper het lichaam in te dringen.

 

Doel van een Ayurvedische detox

De plakkerige, stinkende substantie kan uit het lichaam worden verwijderd door ons te richten op twee aspecten.

De eerste is het verbeteren van de spijsvertering zodat voedsel volledig wordt verteerd en er a) geen/minder afvalstoffen zich vormen en b) de ama die reeds aanwezig is kan worden 'verbrand' zodat deze verdwijnt. Het verbeteren van de spijsvertering wordt in Ayurveda 'Deepana' genoemd. 

De tweede is erop gericht om de darmen en kleinere 'kanalen' (in Ayurveda srotas genaamd) schoon te schrapen van aanwezige ama. Zoals gezegd plakt ama aan de darmwand vast. Doormiddel van specifieke voeding en kruiden kan dit ama weg worden geschraapt. Het verwijderen van afvalstoffen wordt in Ayurveda 'Pachana' genoemd. 

Hoe werkt een Ayurvedische detox

Tijdens een Ayurvedische detox volg je een gericht dieet en leefstijl en neem je Ayurvedische kruiden in die bijdrage aan het balanceren van de spijsvertering en het verwijderen van ama. 

De voeding is warm en licht verteerbaar. Tussen de maaltijden wordt er gevast zodat de spijsvertering de kans te krijgen om de voeding volledig te verteren en tot rust te komen voor een volgende maaltijd. De leefstijl tijdens een detox is gericht op rust en reinheid, op die manier wordt het lichaam optimaal ondersteunt in het loslaten van de afvalstoffen. Er worden gedurende de ochtendroutine specifieke Ayurvedische reinigingstechnieken geadviseerd die zorgen voor een betere en snellere afvoer van afvalstoffen. Denk o.a. aan het dagelijks doen van lymfe massage bij jezelf. 

De Ayurvedische kruiden worden afgestemd op de constitutie en disbalans van de cliënt. 

Wanneer doe ik een Ayurvedische detox?

Idealiter wordt een Ayurvedische detox twee maal per jaar gedaan, in het begin van de lente en in het begin van het najaar. In het voorjaar verwijderen we de afvalstoffen die zich gedurende de winter hebben opgebouwd en in het najaar welke zich gedurende de zomerperiode hebben gevormd. 

Resultaat

Wanneer het lichaam schoon is van afvalstoffen zorgt dit ervoor dat tal van lichaamsfuncties weer goed en soepel door het lichaam kunnen worden uitgevoerd, en dat ervaar je op veel manieren:

Betere spijsvertering
Geen/minder afvalstoffen
Meer vitaliteit en energie
Metabolisme is beter in balans: een natuurlijk gewicht
Sterker immuunsysteem
Meer mentale & emotionele balans
Goede werking van alle lichaamsfuncties

 

Ayurvedische detox bij Holistic Empowerment

Ik bied zelf een Ayurvedische detox aan waarbij ik doormiddel van een korte intake de detox op jouw constitutie en eventuele klachten afstem. 

Bekijk deze detox hier
 

bottom of page