top of page

Ayurveda voor vitaliteit en schoonheid

Diep voedende Ayurvedische therapie genaamd 'rasayana'

Het verouderingsproces wordt in Ayurveda 'Jara' genoemd en gedefinieerd als 'the act of wearing out' (het proces van slijtage). Verouderen wordt gezien als een natuurlijk proces, gezien de dood natuurlijk volgt op de geboorte. Ondanks dat veroudering onontkomelijk is kunnen we het verouderingproces wel vertragen en vroegtijdige veroudering tegengaan. Ayurveda heeft hier veel kennis over. In dit artikel leg ik uit welke factoren van invloed zijn op de veroudering en welke aspecten aandacht verdienen om dit proces te vertragen.

brandy-kennedy-7P1mau71kJA-unsplash.jpg

De belangrijkste factoren die van invloed zijn op het verouderen zijn:

De tijd - Kala Parinama

Ayurveda onderscheidt in ieders leven drie fases: de jeugd, ons volwassen, actieve leven en de oudere jaren (bij vrouwen wordt deze laatste overgang gekenmerkt door de menopause, bij mannen is dit zo rond het 50-60e levensjaar. 

Onze jeugd wordt gekenmerkt door Kapha dosha. Kapha dosha heeft aan anabolische functie en zorgt voor de opbouw van ons lijf. Dat is biologisch gezien natuurlijk precies waar het in onze jeugd om draait: de bouw en volgroeiing van ons lichaam. 

Vanaf ongeveer het 16e levensjaar tot aan de menopause/50e levensjaar bevinden we ons in de Pitta fase van ons leven. Pitta zorgt met haar vuurelement voor een transformerende werking. Het is een kracht die we hard nodig hebben om te studeren, carrière te maken en onze ideeën te transformeren in realiteit.

Na de menopause/50e levensjaar volgt de laatste levensfase welke Ayurveda benoemt als een tijd voor diepere spirituele ontwikkeling en het delen van de levenswijsheid met anderen. In deze fase is Vata dosha prominent. Zij zorgt met haar wind en lucht element voor droogte en afbraak van lichaamsweefsels. Dat is zichtbaar en merkbaar: een persoon wordt daadwerkelijk brozer, de huid, haren en ogen droger en dunner, vaak is er gewichtsverlies en doen gewrichtsklachten zoals artrose zich voor (Vata in de gewrichten). De verhoging van Vata dosha kenmerkt zich in de geest doordat gedachtes sneller vervliegen en er vergeetachtigheid ontstaat, het bewegelijke onregelmatige karakter van Vata dosha zorgt voor mentale onrust, verwarring en lichte, korte slaap. Uiteraard heeft Vata dosha ook invloed op de spijsvertering. De eetlust neemt af, de spijsvertering is minder sterk en er ontstaan sneller spijsverteringsklachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. 

 

Oftewel, het ouderdomsproces is in essentie een proces van uitdroging en afbraak onder invloed van Vata dosha. Wanneer we onszelf in onze Pitta fase van het leven echter te veel pushen dan branden we onszelf letterlijk op en ontstaat ook hier al een versneld proces van afbraak. We worden dan sneller oud dan we zouden hoeven.

De basisconstitutie - Prakruti (je DNA)

Doshas

Subtle doshas

Dieet - Ahara

Achara - routines

Dinacharya - dagroutine

Benoem hier abhyanga

Ratricharya - nachtroutine

Ritucharya - seizoensroutine

Metabolisme - Agni

Benoem hier panchakarma en detoxificatie

Mentale en emotionele balans

Yoga, meditatie, pranayama

Rasayana -

de Ayurvedische therapie bij veroudering


 

bottom of page