top of page
Zoeken

Ayurveda tijdens de herfst

Ineens was die er, de herfst. Ik was eraan toe, en toch even wennen weer.


Welke veranderingen merk jij op in je lichaam en geest?


Ayurveda beziet de natuur – inclusief wij mensen – vanuit het principe van de 5 basis elementen: aarde, water, vuur, wind en ruimte. Het zomerseizoen werd gedomineerd door het vuurelement. Het herfstseizoen wordt gedomineerd door de windenergie. Dit heeft te maken met de koelere lucht die wordt aangevoerd en natuurlijk de wind die zich laat gelden.


In deze blog vertel ik je graag over de effecten van die windenergie en hoe je hier weer balans in kan brengen:


Kou

We hebben het kouder, de bloedcirculatie neemt af en sommige mensen hebben direct last van steenkoude handen en voeten.

Het is belangrijk om je warm te houden. Dit doe je natuurlijk door voldoende kleding aan te trekken, maar ook door warme voeding tot je te nemen en verwarmende specerijen te gebruiken, zoals kaneel, gember, komijn, kruidnagel, nootmuskaat etc. Dit verbetert ook je spijsvertering. Dus geen koude yoghurt meer, maar havermout met kaneel en wat gember.


Droog

Onze huid wordt droger, onze haar wordt droger met meer haaruitval, de ontlasting wordt droger, met mogelijk constipatie, de ogen worden droger en tranen in de wind. Ook kan je het merken in je botten en gewrichten. Meer pijnklachten en krakende en poppende gewrichten. Mensen met artrose en reuma hebben hier vaak ook meer last van in de herfst.


De beste tegenhanger van droogte is olie en vetten. Zowel intern als extern. Dat betekent. Zorg voor voldoende gezonde vetten in je voeding. Kook bij voorkeur met ghee, smeer tahin op brood en maak (biologische) vette vis onderdeel van je dieet. Beperk droge crackers, droge muesli en rauwkost.


Heb je veel last van droogte en vindt je het moeilijk om voldoende gezonde vetten te eten? Kies dan voor een vegetarisch omega 3 supplement. Dat kan je huid en haren in deze periode ook erg goed doen.

Extern is het aanbrengen van warme sesamolie op de huid dé manier om de droogte tegen te gaan. Smeer je lijf het liefst dagelijks vóór het douchen in met warme sesamolie, trek je oude badjas erover, even laten intrekken (blijf wat in beweging) en douche dan warm (niet heet, dat droogt weer uit, af). Zo bescherm je de huid veel beter dan eerst douchen en dan smeren.

Veel last van haaruitval? Bescherm je hoofd tegen de kou (muts), masseer je hoofdhuid ½ uur voor het douchen met warme sesamolie, houdt warm met een handdoek en was met milde shampoo je haren. Zo blijft je haar sterk en gevoed en verminder je haaruitval.


Beweging

Zoals de wind beweegt en snel van richting van veranderen, zo heeft dat zijn effect op onze geest. Er ontstaat vaak wat meer onrust, soms ook nervositeit, stress en prikkelbaarheid in de herfst. Als tegenhanger hiervoor is het belangrijk om je in de herfst goed te aarden: een mooie herfstwandeling, zoekend naar kastanjes op de grond kan daar bijvoorbeeld goed bij helpen. Ook meditatie kan helpen je geest te stabiliseren.

Daarnaast is er een eenvoudige ademhalingsoefening die je enorm kan helpen om meer rust te ervaren. Deze heet de wisselende neusgatademhaling (Nadhi Shodhana in het Sanskrit). Ik heb er een instructievideo over opgenomen. Je vindt deze hier.

Tot slot zijn er supplementen die helpen om stress te reguleren en je beter helpen slapen. Dit zijn adaptogenen. Binnen de Ayurveda is Ashwaghanda een veelgebruikt adaptogeen, maar er zijn er meer en afhankelijk van je constitutie en klachtenbeeld kunnen anderen beter bij jou passen. Ik kan je hier uiteraard bij ondersteunen middel een Ayurvedisch consult.De herfst kan voor veel mensen een uitdaging zijn, zeker voor mensen die van nature in hun Ayurvedische constitutie meer windenergie hebben. Een warme Ayurvedische oliemassage met specifieke kruidenolie die diep voedt en diep ontspannend werkt kan dan wonderen doen.


Heb je behoefte aan meer ondersteuning in dit jaarseizoen? Benader mij dan gerust voor een consult.


Warme groet en geniet van dit mooie jaargetijde,


Amber Jägers

Ayurvedisch therapeut

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page