top of page
Zoeken

De nummer 1 oorzaak van ons ziek zijn

Bijgewerkt op: 4 jan. 2022

Waarom worden we ziek? Er zullen vast veel antwoorden kunnen worden gegeven op die vraag, van filosofisch tot meer praktisch, maar één ding is zeker, het antwoord op die vraag is waardevol. Immers, niemand wil ziek worden, onze gezondheid is ons grootste goed.


Zoals uitgelegd in mijn post 'Wat is Ayurveda?' bestaan alle mensen uit de 5 elementen van de natuur: aarde, water, vuur, lucht en ruimte (ether) en zijn wij allemaal geboren met een unieke mix van deze natuurlijke elementen - gegroepeerd in zogeheten doshas. Oftewel.....we zijn natuur.

Wat betekent dat nu voor jouw gezondheid? Het betekent dat het van belang is dat je die natuur van jouw in balans houdt. Echter, om het in balans te houden moet je het wel kennen....

Hoe leer je je natuur kennen? Hoe leer je wat dan ook in de wereld kennen?

Door er in verbinding mee te zijn. Door het aandacht te geven, het te onderzoeken, ernaar te luisteren en ermee te oefenen.


En daar gaat het vaak mis. We zijn niet in verbinding met onszelf, met onze natuur. We zijn druk, heel druk zelfs, met ons werk, ons sociale leven, tal van verplichtingen en vergeet niet in de laatste plaats met social media. Het maakt dat we maar (heel) weinig tijd hebben om echt verbinding met onszelf te maken. In het moment te zijn met onszelf en onszelf te (h)erkennen. Het zorgt ervoor dat we niet goed in staat zijn om a)te herkennen wanneer we uit balans raken en b)weten hoe we ons lijf en geest terug moeten brengen in balans.


Het is de reden dat we ook zo gevoelig en snel beïnvloed zijn door allerlei nieuwe voedingtrends, hippe diëten, supplementen, voedingslabels en generieke beweegadviezen. Want: we weten het zelf niet, dus dan volgen we anderen. Los van het feit dat er hele ware dingen kunnen staan in die voeding- en leefstijladviezen, is het zelden afgestemd op onze unieke constitutie. Het zijn generieke adviezen die voor een ieder gelden.

We willen wel, maar we kiezen het verkeerde pad. Het pad wég van onszelf in plaats van naar binnen.

De weg naar een vitaal leven is dus de weg van verbinding met jezelf. Dat betekent dat je naar jezelf moet kijken, moet voelen, moet ervaren. Wat denk ik? Watvoor gedachtes heb ik en hoe bepalen die mijn leven? Welke emoties ervaar ik? Mogen ze er zijn? Wat doe ik ermee? Welke patronen herken ik in mijn leven? Hoe hebben mijn gedachtes, overtuigingen en gevoelens invloed op mijn voeding- en leefpatroon? Wat ik vraag - of zelfs eis - van mezelf?


Holistische coaching biedt een prachtige manier om met jezelf in verbinding te komen. Door gesprekken, yoga-, ademhaling-, schrijf-, creatieve oefeningen kom je met jezelf in contact en leer je jouw natuur kennen. Leer de aarde, het vuur, het water, de lucht en de ruimte in jezelf kennen en je zal in staat zijn - met vallen en opstaan - jezelf in balans te brengen en houden.


Holistische coaching is erop gericht om jou bij jezelf te brengen en je innerlijke wijsheid aan te boren. Want je hebt het allemaal in je.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page