top of page
Zoeken

Ga verzuring tegen met deze eeuwenoude Ayurvedische gewoonte

Je hebt er vast al eens van gehoord: verzuring.

Een verzuring in het lichaam is een verstoring van het zuur base evenwicht. De meerderheid van alle mensen die leven in geïndustrialiseerde landen heeft last van verzuring in meer of mindere mate. Dit komt door ons voeding- en leefstijlpatroon.


De zuur-base balans

Het zuur-base-evenwicht is de balans van de pH-waarde van het bloed. Voor het goed functioneren van vrijwel alle functies in het lichaam is het van belang om de zuurgraad van het bloed binnen bepaalde grenzen te houden. Geheel zuur is een score van 0, geheel basisch is een score van 14. De pH waarde van het bloed van een gezond mens schommelt tussen 7,35 en 7,45 en dus licht basisch.


Het is daadwerkelijk van levensbelang om deze pH waarde te behouden en het lichaam kent tal van mechanismen – soms ten koste van andere lichaamsfuncties – om dit te reguleren.

Jijzelf hebt veel invloed op jouw zuur-base balans. Deze kan namelijk worden beïnvloed door wat je eet, drinkt, vasten, detoxen, lichaamsbeweging, mentale en emotionele gesteldheid, massage, sauna, je ademhaling etc. Er zijn dus heel wat factoren van invloed op je zuurgraad.


Verzuring van het bloed

Het gemiddelde Westerse eet- en leefpatroon verzuurt het lichaam: stress, suikers, koffie, alcohol, dierlijke producten, smaakversterkers, medicijnen, te veel of te weinig lichaamsbeweging om enkele te noemen.


Wanneer niet voldoende basen aanwezig zijn in je lijf is het niet meer in staat het teveel aan zure metabole afval te neutraliseren en af te voeren. Overtollige zuren verschijnen als schadelijke stoffen (o.a. cholesterol, vetzuren, urinezuur, uraat, sulfaat, fosfaat en nierstenen) op allerlei plaatsen in ons lichaam: botten, gewrichten, spierweefsel, bindweefsel. Daar kunnen deze schadelijke stoffen veel schade aanrichten en ontwikkelen tot ziekte. Deze zuren komen pas los wanneer het bloed weer voldoende basische verbindingen heeft.

Dit proces van verzuring verloopt langzaam, waardoor symptomen zich vaak over tijd ontwikkelen, maar vervolgens wel degelijk hun effect hebben op onze gezondheid.


Hoe herken je verzuring in je lichaam?

De eerste tekenen van verzuring kunnen zijn: Slechte adem, haaruitval, broze nagels, roos en huidproblemen.

Verder symptomen van verzuring zijn: Hoofdpijn, spanning, vermoeidheid en slaapproblemen, maagzuur, eczeem en acne, branden tijdens de stoelgang, verstopping of maagklachten, rugpijn, permanent opgeblazen gevoel, allergieën, reuma, cholesterol, aderverkalking, verhoogde bloedsuikerwaarden, gewichtstoename, cellulitis, migraine en depressie.

Uiteraard kan dit zich verder ontwikkelen in tal van aandoeningen en ziektes.


Stichting zuur-base kennis biedt een online vragenlijst (4 minuten) aan om te testen of je verzuurd bent of niet. Klik hier om de test te maken.


Herstellen van de zuur-base balans

Het is dus nodig om de zuur-base verhouding te herstellen door meer basen in te nemen. Voeding en leefstijl is daarbij natuurlijk de eerste vereiste. Je kan hier een lijst downloaden waarop alle voedingsmiddelen zijn ingedeeld naar zuur of basisch. Let op, het betekent niet dat je helemaal geen zure voedingsmiddelen meer mag eten, want ook die zijn nodig. Probeer een verhouding zuur:base van 1:2 aan te houden.


Herstel de pH-waarde met dit Ayurvedisch gebruik

Ayurveda biedt daarnaast een eeuwenoude tradities die enorm kan bijdragen aan het herstellen van verzuring in het lichaam:

water drinken uit een koperen beker.


Wanneer water wordt bewaard in een koperen beker absorbeert het op natuurlijke en volledig veilige manier kleine hoeveelheden koper in het water. Dit ioniseert het water en zorgt dat het meer basisch wordt. Koper is van zichzelf namelijk een basisch metaal.


Het belang van het drinken van basisch water wordt onderschreven door Stichting zuur-base kennis, lees hier.
Hoe gebruik je de koperen beker?

Het beste is om in de avond de fles te vullen met water en gedurende de nacht te laten staan (niet in de koelkast, gewoon kamertemperatuur houden). Hoe langer het water in de koperen fles zit hoe meer deeltjes kunnen worden geabsorbeerd. Vervolgens drink je op nuchtere maag enkele slokken. De rest van het water drink je gedurende de dag rustig op. Ayurveda is geen voorstander van grote hoeveelheden water in één keer weg te slokken.


Bestel jouw Ayurvedische koperen beker

Je kan de koperen beker bij mij in de webshop bestellen, klik hier. Er zijn momenteel een beperkt aantal beschikbaar, vul het 'melding wanneer beschikbaar' verzoek in wanneer ze op zijn dan bestel ik eerder nieuwe en krijg je een seintje.
Verder aan de slag met voeding en leefstijl

Heb je behoefte aan ondersteuning om jouw zuur-base balans te herstellen en weet je zelf niet hoe je je voeding en leefstijl hierop aan kan passen? Neem dan contact op voor een afspraak, dan kijken we samen naar je huidige leefpatroon en welke aanpassingen daarin gewenst zijn. Buiten je voeding speelt namelijk ook je ademhaling, lichaamsbeweging en stressniveau een belangrijke rol. Daarnaast kunnen supplementen je nieren en lever ondersteunen om het zure metabole afval te verwerken en af te voeren.


Meer informatie

Wil je graag meer lezen over de zuur-base balans van je lichaam? Ik raad je de website van Stichting zuur-base balans van harte aan. Er zijn bij de apotheek ook meetstrips te koop waarmee je de pH waarde van je urine over een periode kan meten en zo een nog betere indicatie krijgt.

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page