top of page
Zoeken

Ontgift je lever met een Ayurvedische leverdetox

Geen leven zonder lever. De lever is ontzettend belangrijk voor onze algehele vitaliteit. Er goed zorg voor dragen is dan ook een must. Een periodieke leverdetox is daar een belangrijk onderdeel van. Lees in deze blogpost meer over de rol van de lever; welke zaken in onze voeding en leefstijl de lever belasten en hoe we een overbelaste lever herkennen.

Ik leg je graag uit kort uit waarom Ayurveda de nazomer als een optimaal moment ziet om de lever te ontgiften met behulp van een leverdetox.

Wil je zelf aan de slag met het ontgiften van je lever? Dan kan je een complete holistische Ayurvedische leverdetox vinden in mijn webshop. Van voeding tot leefstijl, yoga, ademhaling en mentaal-emotionele aspecten waar je aan kan werken om je lever weer in goede conditie te krijgen.


DE FUNCTIE VAN DE LEVER

De lever is een vitaal orgaan dat meer dan 500 (!) functies in het lichaam heeft. Hieronder benoem ik de belangrijkste:

• Verwijdert afvalstoffen en schadelijke bacteriën uit het bloed. Een gezonde lever speelt dus een cruciale rol bij een sterk immuunsysteem.

• Behoudt een gezonde suikerspiegel in het bloed.

• Produceert gal, een zeer zure vloeistof die essentieel is in de vertering en opname van vetten in de dunne darm.

• De lever speelt een belangrijke rol bij de snelheid van je stofwisseling. Is de stofwisseling laag, dan zal je meer moeite hebben om gewicht te verliezen dan wanneer deze sneller is.

• Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. De levert reguleert de hoeveelheid aminozuren in het bloed. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en herstel van o.a. gezonde spieren, botten en huid. (ja, dus ook collageenproductie wat invloed heeft op de stevigheid en elasticiteit van de huid). En ook de aanmaak van hormonen.

• In de lever worden verschillende vitamines en mineralen omgezet en opgeslagen waar het lichaam uit kan putten bij verminderde inname (of groter verbruik).

• De lever helpt bij het behoudt van een gezonde hormonale balans. Het breekt hormonen af waarna deze via de urine het lichaam verlaten. Tevens produceert het cholesterol, welke weer als grondstof dient voor verschillende (geslachts)hormonen (oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol en DHEA) dient.

DE LEVER WORDT FLINK BELAST DOOR DE WESTERSE LEEFSTIJL

Moet je je lever reinigen? Nee, niets moet, de lever is een zelfreinigend orgaan. Echter belast ons huidige voedingspatroon en leefstijl de lever flink en kan het wel wat ondersteuning gebruiken.


Stoffen die de lever belasten zijn o.a. voeding zoals alcohol, cafeïne, suikerhoudende voeding en dranken (hieronder vallen ook vruchtensappen met een hoog fructosegehalte), zout, zuivelproducten, transvetten (denk ook aan transvetten in producten als koekjes, chips, pindakaas, snoep en kant-en-klare dressings) en gefrituurde voeding.


Andere vormen waarop we ons lever belasten zijn chemische stoffen die worden toegevoegd aan voeding (bewaarmiddelen, aroma’s, smaakstoffen, geurstoffen (E-nummers), pesticiden/bestrijdingsmiddelen, medicatie, roken. Er zitten ook chemische stoffen in veel cosmeticaproducten en schoonmaakmiddelen die via de huid in de bloedbaan terecht komen


Te weinig lichaamsbeweging, stress en het inhouden van emoties belasten de lever ook. Met name het opkroppen van frustratie en boosheid kunnen zorgen voor een leverblokkade. Ook wanneer je je doelen niet bereikt, je belemmert voelt in je creativiteit, je machteloos voelt, je grenzen niet duidelijk communiceert en geremd voelt bij het uitvoeren van je ideeën en dromen kan bijdragen aan een leverblokkade.

WAT ZIJN SYMPTOMEN VAN EEN OVERBELASTE LEVER?

• Vermoeidheid

• Hoofdpijn, migraine

• Wazig zicht, branderige ogen

• Stramheid, vooral bij opstaan na langere tijd zitten of liggen (opstartstijfheid)

• Spijsverteringsklachten, misselijkheid, opgeblazen gevoel, ongemak of pijn in de rechter bovenbuik

• Plakkerige ontlasting

• Moeite met afvallen

• Snel geïrriteerd, prikkelbaar of zelfs woede uitbarstingen

• Verhoogde bloeddruk

• Somber tot depressieve gevoelens

• Slaaptekort/vaak wakker worden tussen 2:00 en 3:00 uur in de nacht

• Pre menstrueel syndroom en menstruaties met krampende pijn in de onderbuik

• Jeukende huid

• Huidproblemen (vaal, uitslag, acné)

• Gele huid en oogwit (indien je dit hebt ga dan direct naar je huisarts)

*let op: uiteraard kunnen deze symptomen ook (deels) andere oorzaken hebben

AYURVEDISCH PERSPECTIEF

Volgens de Ayurveda zijn de lever en Pitta dosha sterk aan elkaar verbonden. Pitta dosha heeft tot doel transformatie en speelt een hoofdrol in de stofwisseling in ons lichaam. Het is dan ook logisch dat één van de zetels van Pitta dosha in het lichaam de lever is (Ranjaka pitta), gezien deze een essentiële rol speelt in de stofwisseling.


Andere zetels van Pitta dosha in het lichaam is:

- De dunne darm (hoofdzetel: Pachaka pitta)

- De huid (Bhrajaka pitta)

- Het brein en hart (Sadhaka pitta: de verwerking van informatie en het reguleren van emoties)

- De ogen (alochaka pitta)

Het is dan ook niet gek dat wanneer de lever overbelast raakt je ook in de andere gebieden dat Pitta een prominente rol heeft een disbalans kan opmerken.


Volgens de Ayurveda wordt Pitta verhoogd (en dus de lever belast) door:

• Zure, zout en scherpe/pittige voeding

• Gefrituurde, te olierijke, vette voeding

• Gefermenteerde voeding (daaronder valt dus ook yoghurt, kaas, veel sojaproducten, kefir, tempeh en kombucha, zuurkool etc)

• Stimulerende voeding: koffie, chocola, drugs, roken

• Vlees en met name rood vlees

• Vis en met name zoutwatervis

• Hitte, de zon

• Excessief sporten

• Laat gaan slapen

• Hete emoties als irritatie, frustratie en woede, maar ook jaloezie, afgunst, kritisch naar jezelf (perfectionisme) en anderen, te veel belust op materiële zaken en luxe producten voor enkel zichzelf

EINDE ZOMER IS IDEAAL VOOR EEN LEVERDETOX

Gezien het in de zomer heter is met meer zonuren verhoogt bij een ieder van ons Pitta in dit seizoen. En een verhoging van Pitta betekent dus ook meer belasting op de lever. Los daarvan genieten we in de zomer vaak wat vaker van alcohol, ijsjes, een borrel op het terras met bitterballen of kaas, gaan we later naar bed en hebben minder slaapuren etc etc. Oftewel, we zijn in de zomer vaak een beetje geneigd om de teugels wat te laten vieren 

Dat betekent echter wel, dat we tegen het einde van de zomer er goed aan doen om onze lever een handje te helpen om te ontgiften. Zo voorkomen we in het najaar het (verder) oplaaien van huid- en spijsverteringsklachten onder de invloed van Vata dosha (wind-energie) en versterken we ons immuunsysteem.

Ayurveda ziet einde zomer, begin van de herfst dus als het beste moment om je lever te ontgiften.


THUIS AAN DE SLAG: COMPLETE HOLISTISCHE LEVERDETOX

Ik heb een hele complete holistische leverdetox samengesteld die voor iedereen toegankelijk is.

De basis is een Ayurvedische heetwaterkuur. Vervolgens kan je je detox verdiepen met verschillende ‘level up’ opties. Dat betekent het koken met specifieke leverreinigende voedingsmiddelen; of enkele dagen een mono-dieet te volgen; of de heetwaterkuur te combineren met een leverreinigende ontbijtsmoothie. Kies wat bij jouw past! Tot slot kan je je detox verder boosten met een supplement met een speciale leverreinigende plantenmix. Zo kan ieder op zijn niveau effectief detoxen en is deze goed te integreren in je huidige leefstijl.


Onderdeel van de detox is ook een leverreinigende YouTube-yogales van 30 min door mij gegeven. De les bestaat uit specifieke lever reinigende houdingen en ademhalingsoefening en is geschikt voor ieder niveau.

Tot slot krijg je het recept voor een leverpakking met castorolie en werk je ook op mentaal-emotioneel & spiritueel vlak aan het ontlasten van je lever doormiddel van reflectievragen en een mooi ritueel. Het gaat over het verteren en transformeren van emotie en het innemen van je plaats in de wereld. Het gaat over het verteren en transformeren van emotie en het innemen van je plaats in de wereld.


Je kan de complete holistische leverdetox hier vinden in mijn webshop en direct downloaden.


Ik wens je vast heel veel succes.


Liefs, Amber







27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page